De Cocktail Connaisseur - Blog >
cocktail bar cocktailbar huren verhuur mobiele partyservice cocktailcatering bar company barcompany bc gruijthuisen
De Cocktail Connaisseur is onderdeel van Daan's Vermakelijke Bedrijven.
© 2024 De Cocktail Connaisseur
 
15/05/2024
GIN VAN DE MAAND

In mei leggen alle vogeltjes en ei. Alles ziet er fris, fruitig en vrolijk uit,
vooral als de zon schijnt. De zomer komt eraan en dus de tijd om lekker
te genieten van de heerlijkste barbeque's, diner en cocktail party's.
Ben jij een gin en een wijn liefhebber dan ga je deze gin van de maand
echt waarderen.

De gin van deze maand is:
Le Gin de Christian Drouin.

het huis Christian Drouin staat bekend om zijn ciders en nog
beter bekend om hun calvados. Maar ze hebben ook 4 prachtige gins
in hun collectie. Ik heb het genoegen om er al 2 in huis te hebben, en ik
kan hier heel kort en krachtig over zijn...verukkelijk! Dus ik gok dat ik binnenkort ook op zoek ga naar de andere 2.

Maar nu staat "Le Gin" centraal deze gin is gemaakt uit maar liefst 30 verschillende soorten appels en 8 soorten kruiden. Met uitzondering van de jeneverbes komen alle kruiden uit het calvados regio. Elk aroma uit deze gin wordt afzonderlijk gedestileerd alvorens er een blend van gemaakt wordt.

Deze gin is absoluut lekker om zo te drinken maar ook lekker in een frisse gin & tonic of cocktail.

Als connaisseur heb ik er uiteraard al een heerlijke kruising tussen een gin & tonic en cocktail van gemaakt, en die vind je hieronder.

The Vineyard (als ode aan het huis Christian Drouin)
Benodigdheden:
40ml gin, 15ml citroensap, 15ml venkel likeur, 30ml droge (goede) vermouth, lemon tonic of elderflower tonic, mixbeker, barlepel, strainer, ijsklontjes en een schijfje citroen.

Doe de gin, citroensap, venkellikeur en de vermouth in een mixbeker met wat ijs. Roer alles tot 1 geheel. Vul je gin & tonic glas met ijs en een schijfje citroen en strain de mix erover. Tot slot nog de tonic (tussen de 100 en 200ml, afhankelijk hoe sterk jij het drinkt).
En genieten maar.

Alcoholpercentage: 42%
Type Gin: Kruidige licht zoete gin
Prijs: rond de € 30,00


01/05/2024
RUM VAN DE MAAND

Langzaamaan kijken we allemaal uit naar onze welverdiende
zomervakantie, tenminste ikke wel. En om alvast een beetje in
een zonnige stemming te komen komt deze rum van de maand
uit één van deze zonnige oorden, maar ook weer niet!

De rum van deze maand is
"Smith & Cross London - Jamaican Rum"

Het merk Smith & Cross vindt zijn oorsprong in een van de oudste
producenten van suiker en sterke drank in Engeland. De
geschiedenis gaat terug tot 1788 met een suikerraffinaderij op nummer
203 Thames Street, bij de London Docks. In de loop van de tijd werden
het bedrijf en zijn partners vooraanstaande verwerkers van Jamaica-rum,
met uitgebreide ondergrondse kelders langs de rivier de Theems

Smith & Cross Jamaica Rum bevat uitsluitend pot still-destillaten van Wedderburn en Plummer, beroemd om hun tonen van exotisch fruit en specerijen. De onvergelijkbare complexiteit van deze rum zorgt voor een hoogstandje van smaak waardoor het historisch gezien een hoeksteen van klassieke rumdranken is geworden. Ze hebben ervoor gekozen om deze spirit niet koud te filteren om de volle smaak te behouden.
Deze bruine rum heeft een volle smaak van suikerriet dat plaatselijk word verbouwd en tropisch fruit. Hoewel de rum een alcoholpercentage heeft van 57% proef je dit niet meteen terug.

De rum is geschikt om puur te drinken met wat ijsklontjes en een schijfje citroen of limoen. Maar is nog beter om te mixen in de betere cocktails vanwege zijn uitgesproken smaak.

Land: Jamaica / Engeland
Alcoholpercentage: 57%
Type rum: Bruine rum
Prijs: +/- € 25,00


17/04/2024
GIN VAN DE MAAND

Deze maand staat in het teken van Koningsdag 2024
en speciaal hiervoor is de gin van de maand een
oranje gekleurde gin. "Gibson's Blood Orange"

Deze gin is samengesteld uit behalve bloedsinaasappel
ook uit diverse andere botanicals zoals uiteraard
jeneverbes maar ook koriander, engelwortel en iriswortel.
De gin is heerlijke balans tussen fris, zoet en bitter met een
licht pittige afdronk.
En uiteraard speciaal voor koningsdag 2024 heb ik een
Gin & Tonic bedacht met deze gin. De King's Night & Day
.
Wat heb je hier voor nodig: 40ml Gibson's Blood Orange, 20ml Perzik Siroop, 200cl Fever Tree Mediterranean Tonic en een schijfje bloedsinaasappel.
Doe het schijfje bloedsinaasappel, de gin en het perziksiroop in een glas en top dit af met de tonic.

Even verder over de gin,
Alcoholpercentage: 37,5%
Type Gin: Flavoured, fruitig licht zoet.
Prijs:rond de € 20,00


11/04/2024
SIGNATURE COCKTAIL 'ORO BIANCO'

Oro Bianco, oftewel het witte goud, een cocktail speciaal
ontworpen voor het asperge seizoen. We kennen allemaal
diverse gerechten met asperge, maar een drankje of een
cocktail...dan moet je goed zoeken. Dus daarom heb ik
een cocktailontworpen met daarin asperge verwerkt.

RECEPT:
Benodigdheden: 400gr verse geschilde asperges,
400gr suiker, 400gr water, Lillet blanc, Italicus bergamot
likeur, Villa Ascenti gin, vers geperst citroen sap,
1 groene asperge, een snufje zout, 1 eiwit of 20ml
aquafaba (eiwitvervanger) cocktailshaker, strainer, coupe
glas, blender, zeef, pannetje, kookplaat.

We beginnen met het maken van een asperge siroop. Zet hiervoor op het gasfornuis een pannetje met het water, de suiker en het zout. Los op een laag vuur al het suiker op. Snijd ondertussen de geschilde asperges in stukjes en voeg deze aan het suikerwater toe. Laat dit op een laag vuur garen. Als de asperges helemaal zacht zijn haal je de pan van het vuur en blend je het geheel tot een gladde moes. Doe deze moes zeven tot een egale siroop en laat het afkoelen in de koelkast.

Voor de cocktail, doe 40ml aspergesiroop, 30ml gin, 40ml lillet blanc, 20ml italicus, 20ml citroensap en het eiwit of de eiwitvervanger in de shaker. Voeg hieraan toe ijsblokjes en shake het geheel heel hard. Strain daarna de cocktail, gooi het ijs weg en shake nogmaals zonder het ijs heel hard. Strain daarna de cocktail in een coupeglas, garneer met de groene asperge en genieten maar.


03/04/2024
RUM VAN DE MAAND

Deze maand een persoonlijke favoriet van mijzelf. "Ron Esclavo XO"
Een rum uit de Dominicaanse repulbliek met een zachte amber kleur.
De rum heeft 12 tot 15 jaar gerijpt op eikenhouten vaten uit Frankrijk
en Amerika. De rum heeft noten en geuren van gerijpt fruit en op de
achtergrond noten van bijenhoning en bijenwas. En als laatste komt er
nog wat vanille door. De rum kan je puur drinken maar is uiteraard ook
heerlijk in diverse cocktails, bijvoorbeeld een Mai Tai of een
Dark'n'Stormy zoals op de foto te zien is.

RECEPT:
Benodigdheden: 40ml rum, 2 dashes angostura bitters, halve limoen, ginger beer, crushed ijs en een longdrinkglas.

Vul het glas met crushed ijs. Schenk hieroveer de rum, sap van de halve limoen en de 2 dashes met angostura bitters.Vul het glas daarna af met de gingerbeer en garneer met de uitgeknepen limoen.

Land: Dominicaanse republiek
Alcoholpercentage: 42%
Type rum: Bruine rum
Prijs: rond de € 60,00


27/03/2024
INTERNATIONALE WHISK(E)Y DAG

Het is vandaag internationale whisk(e)y dag. Hoewel ik persoonlijk geen whisky liefhebber ben wil ik jullie ook niet onthouden van heerlijke recepten met whisky. En aangezien het vandaag dus internationale whisky dag is leek het me meer dan logisch er 1 met jullie te delen.
Ik ben gegaan voor een frisse doch kruidige "Friso". Deze klassieker vernoemd naar de Amerikaanse stad San Francisco.Normaliter gebruik je hier een Amerikaanse whisky, bourbon of rye voor, maar aangezien ik een rum liefhebber ben ben ik gegaan voor een zoetere whisky. Deze whisky is gerijpt op voormalige sherry vaten waardoor hij een mildere, zoetere smaak heeft, maar toch nog steeds een echte rokerige whisky blijft.

Recept:
Benodigdheden: 1 shaker, 1 strainer, 1 fijnstrainer, 1 coupe glas.
Ingrediënten: 50ml whisky, 35ml D.O.M. Benedictine, 35ml citroensap
Garnering: Citroenzest

Vul je coupe glas met ijs om het glas voor te koelen.
Doe de ingrediënten in de shaker en vul deze met ijs.
Shake de cocktail hard totdat de buitenkant van de shaker
een frostlaagje krijgt. Haal het ijs uit het coupe glas en
dubbelstrain de cocktail in het glas.
Garneer met een citroenzest.


20/03/2024
GIN VAN DE MAAND

De gin van deze maand is er 1 van Italiaanse afkomst.
"Villa Ascenti Gin"

Deze gin met een aangenaam fruitige smaak heeft
noten van de moscato druif, munt en tijm.
Lekker in een Gin & Tonic, maar uiteraard ook in een cocktail.
Mijn persoonlijk favoriet is een bramble. Een relatief simpele cocktail om te maken maar oh zo lekker en verfrissend op een warme zomermaand, maar ook tijdens of na een heerlijk diner.
Wat heb hier voor nodig: 1 rocksglas, 1 cocktail-shaker, 1 strainer of zeef, crushed ijs & ijs blokjes, 45ml gin, 30ml citroensap, 10ml suikersiroop, 10ml bramenlikeur (creme de mure), takje munt en/of 2 bramen.
Hoe maak je de cocktail: Schenk de gin, suikersiroop en het citroensap in een shaker tin of glas. Vul het daarna met ijsblokjes, sluit de de shaker en schud hard. Strain (zeef) de cocktail in het met crushed ijs gevulde rocksglas. Schenk hier vervolgens heel voorzichtig de bramenlikeur over. Nog even garneren en genieten maar.

Even verder over de gin,
Land: Italië
Acoholpercentage: 41%
Type Gin: Fruitige, licht zoete gin
Prijs: €30,00/€35,00


19/03/2024
RECEPT - EXOTIC BREEZE

Een lekkere fris zomerse exotische alcoholvrije cocktail en
nog eens makkelijk te maken.

Recept:
Benodigdheden: 1 Glas, Crushed ijs, Rietje
Ingrediënten: Passievruchtsap
                    Mangosap
                    Cranberriesap of siroop
Garnering: Passievrucht partje en Munt.

Vul je een glas met crushed ijs. Doe dan tot net iets onder de helft van het glas het passievruchtsap erin. Daarna het mangosap tot ongeveer 1,5cm onder de rand van het glas. Afvullen met crushed ijs totdat er een klein bergje boven het glas uitkomt. schenk er dan het cranberriesap erover. Dan nog garneren met passievrucht en een takje munt. Rietje erin genieten maar.


13/03/2024
RECEPT - BLACK SCORPION

Deze fris zoete Black Scorpion met een licht zure en bittere afdronk
lekker om van te genieten tijdens de komende zonnige dagen.

Recept:
Benodigdheden: 1 shaker, 1 strainer, 1 rocksglas, kort rietje.
Ingrediënten: 30ml Bruine Rum, 20ml Cognac,
                     20ml Sinaasappelsap, 10ml citroensap,
                     20ml Orgeat, 4 dashes angosturabitters.
Garnering: Citroenwiel, takje munt.

Vul een rocksglas met crushed ijs. Doe alle ingrediënten in de shaker en vul het met ijsblokjes. Shake tot het frostlaagje verschijnt op de shaker. Strain het rocksglas zodat al het water eruit is. Strain daarna de cocktail in het rocksglas. Garneer met een citroenwiel en een takje munt, voordat je het takje munt in de cocktail doet geef het even een klapje zodat de etirische oliën vrij kunnen komen. Rietje erin en genieten maar.
Het sinaasappelsap kun je ook vervangen door ananassap voor een nog tropischere ervaring.


09/03/2024
RUM VAN DE MAAND

Ik ben een rum liefhebber pur-sang, en om die kennis en liefhebberij te
delen ga ik vanaf nu jullie elke maand verlekkeren
met weer een heerlijke rum.

De rum van deze maand is "San Lino Ron Carta Blanca Superior"

Deze heldere rum afkomstig uit Cuba is gemaakt van rietsuiker.
na het distillatieproces heeft de rum mogen rijpen op wit eikenhouten
vaten. De rum beschikt hierdoor over een licht zoet
aroma met een licht droge afdronk. De smaak is friszoet
met heerlijke tonen van romige vanille. De zoete smaken
zijn afkomstig van exotisch fruit. de licht droge afdronk heeft een zoete
noot van honing. De rum heeft een alcoholpercentage van 40%..
Lekker met een klontje ijs, maar ook in de meeste cocktails en in het
bijzonder in een frisse mojito.

Land: Cuba
Alcoholprecentage:  40%
Type rum: Witte rum (licht gele kleur)
Prijs: € 20,00/25,00